Pappojen TOP 5 ulkomaanmatkat

Sunnuntai 3.3.2024 - Varapuheenjohtaja Puili


  1. HAAPSALU-HIIDENMAA-SAARENMAA

4-7.7.2013 toteutettiin tämä Viron matka, johon osallistui 50 matkalaista. Se on suurin osanottajamäärä Pappojen ulkomaille suuntautuneilla matkoilla tähän asti.

Matka alkoi torstai aamusella Kolmiopuistosta kohti Länsisatamaa, josta Tallinkin Star aluksella siirryimme Viron puolelle. Tallinnasta  Piirosen bussilla siirryimme maisemia katsellen kohti Haapsalua. Kiertoajelu Haapsalussa, majoittuminen hotelliin ja yhteinen ruokailu illansuussa ravintola Kuursaalissa kuuluivat päivän ohjelmaan.

Perjantai aloitettiin aamupalan jälkeen siirtymisellä Rohukylan lauttasatamaan, josta lautalla siirryimme Viron toiseksi suurimman saaren saloja tutkimaan. Hiidenmaa on saaren nimi ja sen maismia katselimme bussista ja välillä kävellen. Muun muassa kävimme Ristnan Majakan tornissa ja sen juurella olevassa kahvilassa.

Iltapäivällä jätimme Hiidenmaan taaksemme ja tunnin lauttamatkan jälkeen siirryimme Viron suurimmalle saarelle, Saarenmaalle.

Lautalta poistuessamme huomasi kuskimme, että kaikki ei ollut bussissa kunnossa, koska ilmapatja oli vaurioitunut. Tämä tarkoitti sitä, että vauhtia oli hiljennettävä melkoisesti, koska jousituste ei ollut käytännössä ollenkaan.

Kuressaareen hotelliin kuitenkin selvittiin ja hotellin henkilökunnan avustuksella lauantaista huolimatta auto saatiin aamulla huoltoon. Pari tuntia Kuresaareen tutustumista jalkaisin ja sitten oli taas bussi kunnossa ja kiertoajelu Saarenmaalla saattoi alkaa. Illansuussa oli vielä tuulimyllystä tehdyssä ravintola Veskissä yhteisruokailu. Sunnutaina aamupalan ja pienen aamupäiväkävelyn jälkeen hypättiin autoon ja lossimatkan ja reilun 200 km ajon jälkeen olimme Tallinnan satamassa odottamassa laivaan pääsyä.

Matkalla oli ilmat kohdallaan, seura mukavaa ja naamat loistivat tyytyväisinä, kun bussi kaarsi illansuussa Kolmiopuiston kupeeseen. PS. Piirosen Jussikin oli mielissään, kun auto hajosi Virossa, eikä Suomessa, sillä hän säästi ainakin puolet remonttikuluissa.

 2. SOTAHISTORIAN MATKA VENÄJÄN KARJALAAN 6-9.7.2012

Vihdin Liikenteen bussilla ja sotahistorioitsija Eeva Tammen opastuksella 48 innokasta Pappa Soccerilaista suuntasi matkansa Kouvolan, Lappeenrannan, Imatran ja Kiteen kautta rajalle. Raja ylitettiin Niiralassa ja siitä matka jatkui Pitkärantaan, jossa majoittuminen ja illallinen hotelli Pitkärannassa.

Aamiainen ja sen jälkeen ajoimme Sortavalan satamaan, josta edelleen kantosiipialuksella Valamon Luostari saarelle. Tutustuimme siellä pääluostariin, Vapahtajan Kirkastumisen kirkkoon, Veljeshautausmaahan, tsasounaan ja talousrakennuksiin.

Valamosta kantosiipialus toi meidät Sortavalaan, johon tutustuimme osin kävellen ja osin bussilla. Kävimme muun muassa Riihimäen tyttölyseon edeltäjän, Sortavalan tyttölyseon, pihalla ja ajoimme Kuhavuorelle, josta oli hienot näköalat Sortavalaan ja Laatokalle.

Matka jatkui Kurkijoen kautta Käkisalmeen, jossa tutustuimme kaupunkiin. Ajo Vuohensaloon (Motornoje) ja majoittuminen lomakylä Kapitan Morganiin, jossa söimme illallisen.

Aikaisin aamulla ruokailuun ja bussin nokka kohti Sortanlahtea, mistä laivalla Konevitsan saarelle. Laivasatamassa oli melkoinen kasa tiiliä, josta jokaisen laivaan nousijan piti ottaa yksi mukaansa ja viedä se saarelle Luostarin uuden kirkon rakennusaineeksi.

Tutustumisen jälkeen laiva toi meidät takaisin Sortanlahteen ja matkalla nautimme eväslounaan.

 Matka jatkui Sakkolan (porsaista kuuluisan) kylän ohi tietä, joka oli paikoin kuin pyykkilautaa. Viipuria lähestyttäessä koimme melkoisen kulttuurishokin, sunnuntain paluuliikenteessä venäläiset autoilijat ohittivat bussimme niin oikealta kuin vasemmaltakin. Lopulta kuitenkin Viipuri löytyi ja majoituimme hotelli Viipuriin.

Viimeinen päivä oli pyhitetty Viipuriin tutustumiseen ja päättyi yhteiseen lounaaseen Pyöreän Tornin ravintolassa. Lounaan jälkeen ajo Vaalimaan kautta Suomen puolelle ja kotiin Riihimäelle.

Tästä retkestä jäi muistiinmerkitsijälle mieleen se, että sotahistoria kiinnosti kaikkia mukanaolijoita ja Eeva Tammen tietomäärä aiheesta oli melkoinen. Erilainen hieno reissu, josta tuli paljon myönteistä palautetta jälkeenpäin.

 3. VUONOMATKA NORJAAN 7-13.7.2014

Klo 16.00 lähdettiin Kolmiopuistosta kohti Turun satamaa, josta Baltic Princess laivalla lähdimme 20.15 kohti Tukholmaa.

2.PÄIVÄ aloitettiin ani varhain, koska laiva tuli Tukholman satamaan jo klo 6.10, josta matka jatkui Ruotsin halki kohti Norjaa ja Talvi-olympialaisista tutuksi tullutta Lillehammeria.

Klo 11.00 ruokailimme Karlstadin Scandic Klarälvenin ravintolassa, josta matka jatkui Konsvigin ja Elverumin kautta Lillehammeriin.

Ennen majoittumista bussi vei meidät katsomaan hyppyrimäkiä, joiden alatasanteella 1994 avattiin Talviolympialaiset ja jossa esiintyi muun muassa Nils Aslak Valkeapää, Saamelainen joikaaja Suomesta ja katselijana Pekka Lehtinen, vanha mäkimies Riihimäeltä. Tällä kertaa Pekan lisäksi Riihimäen mäkimainetta oli puolustamassa Uimosen Matti ja Yrjösen Hannu.

Illansuussa tutustuttiin Lillehammerin kauniiseen keskustaan ja sen kävelykatuihin. Siellä pieni iltapala maistui pitkän ajomatkan jälkeen. 3.PÄIVÄ huoneiden luovutuksen jälkeen ensimmäinen kohde oli Lomin kylä , jossa näimme tyypillisen norjalaisen sauvakirkon ja synninpäästön jälkeen nautimme kosken rannalla sijainneessa leipomo kahvilassa päiväkahvit(kaljat). Tästä matka jatkui ensin ylemmäs ja sen jälkeen serpentiinitietä pitkin alas Geiranger vuonolle.

Tämän jälkeen hyppäsimme risteilylaivaan, jolla risteilimme vuonossa 1.5 tuntia ihaillen 3 sisaruksen putouksia ja kaikkea kaunista ja jylhää, jota todella harvoin näkee, ellei muuta tänne. Risteilyn jälkeen matka jatkui Kotkantien serpentiinejä ylemmäs kohti peikonpolkua. Välillä matkaa taitettiin myös vuonolautalla Eidsdalin ja Lingen välillä, kunnes saavuimme Dombåsin kylään Rica Dombås hotelliin.

4.PÄIVÄ  lähdettiin aamusella kohti Osloa, matkanvarrella lounas Hamarissa puolelta päivin ja klo 16.00 olimme Comfort Hotel Börsparkenin edessä Oslossa. Nopea majoittuminen ja oppaan johdolla tutustuminen saattoi alkaa. Vigelandin puisto, Holmenkollen, viikinki museo, Kaupungintalo, kuninkaan linna ja paljon muuta nähtiin.

5.PÄIVÄ vietettiin omissa pienemmissä porukoissa ja kierreltiin ydinkeskustaa ristiin rastiin. Oslohan on siitä mukava kaupunki, että kävellen keskusta on parhaiten nähtävissä.

6.PÄIVÄ oli lauantai, jolloin lähdimme ajelemaan kohti Tukholmaa, mutta alkumatkasta olimme varautuneet pitämään bussissa hiljaisen hetken jäsenemme Anssi Saastamoisen kunniaksi juuri sillä hetkellä, kun hänen hautajaisensa alkoivat Riihimäellä.     Matkareitti kulki kohti Vänern-järven pohjoispäätä ja siitä Mälaren-järven rantojen ohi Tukholmaan. Matkalla Scandic Örebro Västin ravintolassa söimme lounaan.

Illalla 19.30 Siljan Galaxy lähti kohti Turkua, jonne saavuimme klo 7.00 sunnuntai aamusella. Siitä n. 170 km ja oltiin Kolmiopuistossa.

Tämä on pisin reissu, mitä Pappa Soccer on järjestänyt ja varsinkin Norjan maisemien ansiosta sitä on pidetty kauneimpana pappojen järjestämänä reissuna . Tähän kun lisätään aivan loistava naispuolinen bussikuski, joka kertoi mikrofooniin kaiken tarpeellisen kaupungeista joiden ohi reitti vei, niin ei voi kun todeta, että tämä oli kympin arvoinen matka.

 4. PAPPOJEN VILNA JA RIIKA 6-10.7.2015

klo 5.30 lähtö Kolmiopuistosta kohti Helsinkiä, josta Tallinkin Superstar- laiva lähti kohti Tallinnaa. Rantautumisaika oli 9.30. Noin 500 km matka Vilnaan oli edessä, mutta muutaman jaloittelutauon jälkeen söimme myöhäistä lounasta Latvian puolella Aveni Tavern-ravintolassa. Vatsat täytettyämme matka jatkui kohti Liettuan pää-kaupunkia, Vilnaa, johon saavuimme noin klo 20.00 ja majoituimme kolmeksi yöksi Panorama hotelliin.

2.PÄIVÄ aamiaisen jälkeen suomenkielinen opas Alma Tamuliene saapui hotellille, josta lähdimme 3 tunnin kaupunkikierrokselle. Loppupäivä oli omaa aikaa tutkia kaupungin saloja.

3.PÄIVÄ tehtiin Alman johdolla retki Trakain linnoitussaarelle, joka sijaitsi noin 40 km päässä Vilnasta. Kyseinen linna on ymmärtääkseni yksi koko maan katsotuimmista turistikohteista ja täytyy sanoa, että oli kyllä näkemisen arvoinen paikka. Loppupäivä oli omaa aikaa.

4.PÄIVÄ jätimme hyvästit kauniille Vilnalle ja lähdimme kohti Latvian pääkaupunkia, Riikaa. Mutta ennen kuin Riikaan päästiin, niin matkamme vei meidät Rundalen linnaan, joka löytyy keskeltä” ei mitään” ja hämmästytti suuruudellaan. Se oli rakennettu 1736-1740 kuurinmaalaisen herttuan ja Venäjän keisarinna Anna Ivanovnan suosikin Ernst Johann von Bironin kesäasunnoksi.

Kierrettiin komea Barokkilinna oppaan johdolla ja syötiin siellä ja kun vatsat oli täytetty, niin jatkoimme matkaa Riikaan ja Radisson Blu Hotel Latviaan yöksi.

5.PÄIVÄ aamupala ja aamukävely oli vielä ohjelmassa ennen kuin bussi lähti kohti Tallinnaa. Matkalla pysähdyttiin Pärnussa vielä PostiPoiss-ravintolassa lounaalla ja sitten Tallinna-Helsinki lautalle.

 

Tästä matkasta voisi todeta, että kyllä kesäaikaan kannattaa Viron kaupunkien lisäksi ottaa Latvia ja Liettua matkakohteeksi, sillä niistä löytyy sitä jotain vanhaa loistoa. Itämeren rannikko ja Kaunas oli jo Pappamatkana tarjolla, mutta silloin tuli Korona. Olisiko lähiaikoina kommentteja kun tämän luette. Terv. Pekka ”Puili”

 5.PAPPA SOCCERIT ISTANBULISSA 18.-21.9.2015

Klo 4.00 lähti 48 henkilön ryhmä ehkä eksoottisimpaan kohteeseen, minkä Pappa Soccer on järjestänyt. Siksipä ”Puili” oli käynyt hoitamassa Oman oppaan ja tulkin mukaan tälle matkalle. Niinpä paikkakuntamme Kebab keisari Sukry oli lupautunut tähän virkaan.

6.30 Turkki Airlinesin lentokone nousi Seutulasta kohti Istanbulia. Perillä oltiin  noin 10.00 ja Suomenkielinen opas oli meitä vastassa.

10.30-15.00 välisen ajan tutustuimme Istanbuliin, jossa  näimme mm. Hippodromin, Hagia Sofian museokirkon, Sinisen moskeijan ja elokuvistakin tutut Yerebatanin vesisäiliöt (James Bond leffa)

Majoittuminen Taksim Göneen ja ilta vapaata tutkiskelua.

2.PÄIVÄ tutustuimme kuuluisiin ostosbasaareihin ja illalla oli vuorossa Turkkilainen ilta

3.PÄIVÄ tutustuttiin aamupäivällä Topkapin palatsiin,Taksimin aukion pikku ratikkaan ja ostoskatuihin.

klo 17.00 lähdimme Fenerbahcen peliin Bursasporia vastaan.

Jotta sinne päästiin, niin siinä tarvittiin Sukryn apua lipunmyynti-kopilla. Ensin pyydettiin passeja ja vähän ajan päästä ne palautettiin, vähänajan päästä jokunen lippu saatiin, mutta lopulta Sukry oli jo puolittain lipunmyyntikopissa sisällä ja sieltä hän taikoi liput kaikille.

Peli sinänsä ei nyt mikään huippu ollut, mutta kannattajien into oli aivan käsittämätön ja sitä kautta koko tapahtuma mieliinpainuva.

Ihme kyllä kaikki saatiin kyytiin pelin jälkeen ja bussilla hotelliin.

4.PÄIVÄ aamupalan jälkeen luovutettiin huoneet ja matka jatkui lentokentälle. Suomeen saavuttiin kello 17.00 ja Kolmiopuistossa oltiin noin klo 19 aikaan.

 

Matkan muistiinmerkitsi Pekka ”Puili” Lehtinen  

 

 

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini